Pui la cuptor cu portocale

Ingrediente:

un pui (de 1,5 kg) intreg, dar fara maruntaie
2 portocale
unt (cam cat o nuca)
3 catei de usturoi
ierburi de Provence
o foaie de dafin
piper macinat si piper boabe
sare
putina faina
o cescuta de apa (sau, si mai bine, supa de pui)

Se preincalzeste cuptorul timp de 10 minute la 220°C.
Puiul se spala bine si se scurge de apa.
Una dintre portocale se taie in doua si se preseaza. Se pastreaza sucul, dar si jumatatile stoarse.
Intr-un castronel se pun untul, 3 linguri de suc de portocala, ierburi de Provence, piper macinat si sare. Se incalzeste la microunde 30-40 de secunde, pana se topeste untul. (Smecheria asta se poate face si intr-o craticioara, pe foc mic, dar la microunde e mai comod.)
Puiul se unge uniform cu sosul obtinut mai sus si se asaza intr-un vas de lut (probabil merge si direct in tava), in care se toarna si o cescuta de apa. In interiorul puiului se pun cele doua jumatati de portocala stoarse, in care am strecurat si usturoiul, taiat felii. In tava se asaza si cealalta portocala, taiata in sferturi (eu n-am avut decat o portocala, pe a doua am inlocuit-o cu doua mandarine, taiate in jumatate).
Se lasa puiul la cuptor timp de 30 de minute, la 220°C.
Cand trec primele 30 de minute se scoate vasul din cuptor si se intoarce puiul pe burta sa se bronzeze uniform😀
Se coboara temperatura la 180°C si se mai lasa 30 de minute.
Ultima etapa: se intoarce iar puiul si se lasa sa se rumeneasca frumos timp de 30-40 de minute, la 180°C. Din cand in cand se toarna peste el sos din tava si suc de portocale, ca sa nu se arda prea tare.

Cand puiul e gata se scoate pe o tava mare si se lasa timp de 10 minute deoparte, timp in care se pregateste sosul in felul urmator:
Se toarna intr-o craticioara sucul de portocale ramas (daca a mai ramas) si toata zeama din tava. Se adauga cateva boabe de piper colorat si o frunza de dafin si se da in clocot cateva minute. Ca sa se ingroase putin punem un varf – doua de faina.

Noi am servit puiul cu couscous. Sosul este excelent si se toarna in farfurie, peste carne si peste garnitura.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s